eko030

UG eko030

Recept za pravljenje biodizela јануар 12, 2008

Filed under: Екологија — cokan @ 2:17 pm

Prerada jestivog ulja u kvalitetno gorivo je jednostavan postupak koji može savladati svako sa osnovnim predznajem hemije. Naravno, potrebno je imati i dobre uslove za rad, prostor, puno entuzijazma i energije, pogotovo u početku.

Jestivo biljno ulje (bilo novo ili već korišćeno ) ima previsok viskozitet da bi se bez ikakvih modifikacija koristilo u današnjim dizel motorima. Da bi se jestivo ulje pretvorilo u bio dizel potrebno mu je smanjiti viskozitet. To se postiže hemijskim putem. Cilj hemijskog postupka proizvodnje biodizela je razbiti molekule masti i na taj način smanjiti im viskozitet. Taj postupak se naziva transesterifikacija.

Molekul masti je triglicerid, što znači da se sastoji od tri lanca masnih kiselina (estera) koje su povezane sa molekulom glicerola. Glicerol ima udeo u ulju oko 20%. Procesom transesterifi kacije lanci masnih kiselina se odvajaju od molekula glicerola i vežu se sa metanolom. Glicerol tone na dno, čineći nusprodukt – glicerin. Na mesto glicerola dolazi metanol.

Hemikalije potrebne za postupak transesterifi kacije su:
1. metanol
2.kaustična soda ili natrijum hidroksid (NaOH).

Metanol se dodaje u razmeri od 20% u odnosu na ulje. Metanol treba da bude 99,5%-tni, dakle vrlo visoke čistoće, jer voda ometa proces transesterifikacije.

Potrebno je naglasiti da je metanol izuzetno opasna hemikalija koja, ako se proguta, može izazvati slepilo, a u većim količinama je i smrtonosna. Zato je izrazito važno paziti da ne udišemo pare metanola i da ga naravno ne progutamo. Pri radu OBAVEZNO nositi gumene rukavice i zaštitnu odeću.

Od jednog molekula triglicerida, dobićemo tri molekula alkilnog estera koji nazivamo bio dizel. Bio dizel se takodje može praviti i od prirodnoh alkohola, da naglasimo kojom vrstom alkohola smo pravili bio dizel, imenujemo ga metilnim esterom. Kako bismo uopšte razbili molekul triglicerida, dodajemo katalizator NaOH, takođe opasnu hemikaliju vrlo nagrizajućih svojstava. Kaustična soda je izrazito toksična hemikalija koja može oštetiti kožu, oči i pluća, a može biti i smrtonosna ako se proguta. Treba kupiti NaOH 96%-tne čistoće. Kaustična soda nam osigurava da se molekuli masnih kiselina odvoje od glicerola kako bi se oslobođene spojile s alkoholom. Kaustična soda će se spojiti s glicerolom i pasti na dno posude u kojoj proizvodimo biodizel.

Odnos kaustične sode izračunavamo u gramima, zato moramo imati i preciznu vagu, osetljivu već od 1 grama. U samom procesu proizvodnje metanol i kaustičnu sodu pomešamo i dobijemo natrijum – metoksid, koji obezbeđuje odvajanje masnih kiselina od glicerola. OPREZ!! Natrijum-metoksid je opasan i ima sva opasna svojstva i jedne i druge hemikalije.

Koristite isključivo plastične polietilenske, staklene, emajlirane ili inoks posude. Pažnja – Posude moraju biti potpuno suve.

Nusproizvod proizvodnje bio dizela je glicerin. Glicerin koji dobijemo nakon proizvodnje nije opasan i toksičan, i može se koristiti za proizvodnju sapuna.

Ako biodizel pravimo od korišcenog jestivog ulja, najvažnije nam je da uklonimo tzv. slobodne masne kiseline u preprženom ulju. Količinu masnih kiselina određujemo procesom titracije. Ukoliko ne uklonimo slobodne masne kiseline, one mogu zaustaviti proces proizvodnje biodizela. Slobodne masne kiseline neutalizovaćemo dodatkom kaustične sode.

Procesom titracije određujemo koliko nam sode treba za ovaj postupak. Titracija je najkomplikovaniji deo ovog procesa, ali jednom kada ga svladate vladaćete veštinom koja će vam se višestruko isplatiti…

izvorUradi Sam e magazin

Advertisements
 

4 Responses to “Recept za pravljenje biodizela”

 1. Stefan Says:

  Sve je OK u vezi biodiesela ali gde nabaviti metanol???? Ako neko zna javite mi na: stef@kes.org.yu
  Ja bih pravio biodizel samo za potrebe mog poljoprivrednog gazdinstva.

 2. Vladimir Says:

  Postovani
  interesuje me dali neko moze da mi da kalkulaciju proizvodnje biodizela od jestivog rabljenog ulja i od uljane repice.

 3. Siniša Says:

  Poštovani,

  Interesuje me sve u vezi prerade korišćenog jestivog ulja i proizvodnje biodizela.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s